Innlegg
Sønstebyprisen 2025
Det er en gammel lærdom at sannheten er krigens første offer. Og nettopp i en tid som preges av krise og krig, så er faktabasert journalistikk, uavhengig informasjon og tilstedeværende rapportører avgjørende for at vi skal forstå konfliktene som utspiller seg på verdensscenen.
Årets prisvinnere – NRKs Yama Wolasmal og avisen The Barents Observer – har gitt modige og viktige bidrag til nettopp en slik forståelse. Fra helt forskjellige konfliktområder har de dokumentert og rapportert på en måte som fremmer informasjonsfriheten. Slik er årets prisvinnere modige forsvarere av grunnleggende verdier i vårt demokrati, helt i Gunnar Sønstebys ånd.
Årets prisvinnere – NRKs Yama Wolasmal og avisen The Barents Observer – har gitt modige og viktige bidrag til forståelse for konfliktene som utspiller seg på verdensscenen.
Yama Wolasmal har siden 2020 vært NRKs korrespondent i Midtøsten. Før han i 2017 kom til NRK, var han TV2-journalist – i lange perioder med utenriksjournalistikk som sitt viktigste arbeidsfelt.
Gjennom utallige rapporter har han nå gitt oss et bredt bilde av konfliktene som preger Midtøsten og setter avtrykk i resten av verden. Han har vist et norsk publikum hva som beveger seg under den dramatiske overflaten, men har også formidlet krigens redsler.
Hans analyser er ikke preget av svart-hvitt-tenkning, men snarere av vilje til å undersøke de ulike aktørenes motiver og virkningene av dem. Slik gjør han oss klokere. Og på denne måten er Yama Wolasmal en fremragende representant for den uavhengige journalistikkens betydning. Den er avgjørende som motvekt til all den desinformasjon som dessverre preger mye av dagens mediebilde, spesielt gjennom sosiale medier.
Yama Wolasmal kom til Norge som 4-årig flyktning fra Afghanistan. Hans far var redaktør i en opposisjonsavis og måtte flykte etter å ha vært fengslet og torturert for sine meningers skyld.
Det kan synes som om Yama Wolasmal har arvet denne drivkraften til fri formidling. Han gjorde det fra Libya under krigen der i 2011 og hans reportasjer under Kabuls fall i 2021 gjorde et uutslettelig inntrykk.
Da, som nå, viser NRK-journalisten et personlig mot som er en nødvendig forutsetning for å rapportere fra land der krig og uro herjer.
Mot viser også redaksjonen i avisen The Barents Observer.
Den har utmerket seg ved sin evne til å levere kritisk og uavhengig journalistikk i en tid preget av stor spenning mellom Russland og resten av Europa. Gjennom sitt fokus på Barentsregionen har avisen – som bruker engelsk og russisk som arbeidsspråk – gitt unik innsikt i et område av spesielt stor betydning for vårt land.
The Barents Observer har også fungert som autoritativ kilde for andre norske medier.
Tross økende trusler mot uavhengige journalister, har avisen opprettholdt kritisk rapportering om utviklingen i Nordvest-Russland. For The Barents Observer har dette gått direkte ut over arbeidet og ansatte. Likevel har avisen vist mot ved å ansette russiske journalister i eksil.
Ved å koble regionale hendelser til globale trender, har The Barents Observer bidratt til en dypere forståelse av hvordan krigen i Ukraina og Russlands autoritære linje også påvirker nordområdene.
På mange områder har avisen fungert som en viktig bro mellom regionale spørsmål og de globale konsekvensene av disse.
I en tid hvor uavhengig journalistikk møter stadig nye utfordringer, har The Barents Observer satt en høy standard for faktasjekk og etterrettelighet.
Det har de til felles med Yama Wolasmal. Dessuten har de to prisvinnerne i 2025 mot og utholdenhet til felles. Også i dette perspektivet er begge verdige mottakere av Sønstebyprisen.